Stalker [1]: Dudak Okuma Nasıl Yapılır?

dudak okuma

Özel yeteneklere sahip bir insan olmak, Ajan Rehberi Topluluğu (ART)'nun ilk hedeflerindendir. Dudak okuma da bu özel yeteneklerden yalnızca birisi. Nasıl dudak okunur sorusuna sahip ART kardeşliğinin ajanlarına bu konudan biraz bahsetmek istiyoruz.


Dudak Okumak ve Nasıl Yapılabileceği:

Bu başlık altındaki alt başlıklar ile bu yeteneği nasıl kazanabileceğimizi, nerelerde kullanabileceğimizi veya nasıl ilerletebileceğimizi göreceğiz. 

Dudak okuma sonradan kazanılan bir yetenek mi?

Kesinlikle evet. Dudak okuma becerisi, tamamen pratikle ilerletilebilen bir "anlama tekniği" veya "anlama yeteneği" sayılır. Genelde işitme konusunda kayıp yaşayanlarımızda ister istemez gelişen bu yetenek, işitme kaybı yaşamayan insanlarda da bilinçli bir amaç ile ilerletilebilir veya sonradan kazanılabilir.

Peki, dudak okumak kısaca nasıl yapılır?

Dilin, dudakların, çenenin ve dudak kenarlarının rollerini paylaştığı bu teknikte yüzümüzdeki bu noktalar asıl hedeftir. Örneğin "S" harfinin dudaktan çıkması için birbirlerine çok yaklaşmış fakat değmeyen çeneler (dişler), hemen dişlerin ardında görünüp ardından kaybolan bir dil bu sesin çıktığını bize anlatmak için yeterlidir. Bunun anlaşılması yeteneği ise, fazlaca pratikle elde edilebilir.

Öte yandan, "SE" sesini çıkartmak için, yukarıda öngörülen dudak ve çene hareketlerinin ardından açılan bir çene görmeliyiz. Eğer açılmak yerine dişleri daha da göstermek üzere açılan dudaklar görüyorsak, bu "Sİ" hecesinin çıkartıldığı anlamına gelmektedir. Bunlar, kelime anlayışına dair fikir edinmeniz üzere tarafımca verilmiş örneklerdir. 

Dudak okuma eğitimi alınabilir mi?

Elbette. Başta işitme kaybı olan insanlarımız için olmak üzere bu konuda eğitim setleri ve eğitim veren kuruluşlar bulunmaktadır. Basit bir Google araması ile sonuca ulaşabilirsiniz. 

Ne işe yarar ve ne amaçla kullanılabilir?

Amacınıza göre elbette değişmek üzere, genel olarak işitme kaybının etkilerini hafifletmek üzere kullanılabilir. Öte yandan, bu sitede olası gezinme amacınıza yönelik, insanlardan bilgi alabilmek adına kullanımı hakkında şöyle bir hikâye örnek verilebilir:

Halka açık bir parkta birbiriyle konuşan şüpheli iki sanığın görüntüleri videoya çekildi. Hiç kimse onların ne dediğini duymamıştı; fakat polis onları tutukladı ve sonradan uzun yıllar hapse mahkûm edildiler. Onların filme alınan sohbetleri Britanya’da yetkili bir bilirkişi ve İngiliz polisinin “güçlü gizli silahı” olarak tanımlanan bir dudak okuyucu tarafından okundu. - Uyanış 
Öte yandan, birçok filmde de benzer durumları görmüş olduğunuzu varsayıyorum. Yine de bir kategoriye sokmak gerekirse: iletişim aracı, stalklamak veya iz sürme, kişisel yetenek  kategorileri kullanılabilir.

Farkında olmadan diğer insanların dudaklarını okumaya başladığınızı gördüğünüzde, bu işe bir ayar çekmek haksız gizlilik ihlali ahlaksızlığından bizleri uzak tutmuş olacaktır.

Yukarıdaki bir paragraflık alıntı aşağıdaki adresten alınmıştır:
http://wol.jw.org/tr/wol/d/r22/lp-tk/102002732#h=10
+