Sınırlı ve Duraksayarak Konuşmanın Pozitif Etkileri

güzel konuşma teknikleri

Konuşurken yaptığınız hatalarla karşınızdaki insanlara verdiğiniz negatif etkilerden bihaber misiniz ART Ajanları? O halde bu hâlinizi haberdârlığa çevirmenin vakti gelmiştir. Bu konuda sınırlı ve duraksayarak konuşmanın etkileri hakkında konuşacağız.


İnsanlara görünüşümüzden sonra kendimizle ilgili en fazla detay verdiğimiz davranışımız konuşmalarımızdır. Koklaşa koklaşa değil, konuşa konuşa anlaşan insanoğlunun büyük erdemlerinden birisi de, faydalı ve haklı konuşmaktır. Peki bunu başarabiliyor muyuz?

1. Olağan Dışı Durumlarda Takıntığımız Yanlış Tavırların Farkındalığına Ulaşmak


Eğer videoda izleyeceğiniz gencin bulunduğu hal gibi sert sorularla köşeye sıkışırsanız, ki bunu insanlar sık sık yapar; soruya soruyla karşılık vermek ilk büyük falsonuz olacaktır. Düşünmek için vakit kazanmaya çalıştığınız bu sürede beyniniz aslında yeni bir şey düşünemeyecek ve büyük ihtimalle afallayacaksınız.

Dikkatlice izleyin ve afallayışının ilk göstergesi olan, refleks gibi gelişen "x mi oldu?" veya "x mi yapmışım?" soruları, beklemediği soruların geldiğine ve cevap aradığına dair ilk büyük izlenim oluyor. Oysa burada bu hâlden sıyrılabileceği çok faydalı bir teknik vardı: sakin kal, yavaş konuş, etkili ol.

2. Bu halden kurtulmak için ART Ajanlarına İlk Elden Öneriler

  1. Yaşadığınız son benzer durumu ayna karşısında tekrar edin ve kendi gözünüzle kendinizi analiz edip eleştirme fırsatı yaratın.
  2. Aynı durumu tekrar yaşamamak üzere ilk hedefiniz kendinizi karşınızdakinin yerine koyarak en fazla verimi elde etmek olmalı. 
  3. Zor durumlarda sessiz kalmak ve söylenecek ilk cümle aracılığıyla insanları cevapsız sorularla baş başa bırakmak, haklı veya haksız ithamlar karşısında sizlere kesin yargılar yöneltilmemesinin önüne geçecektir.
  4. Her şeye rağmen suçlandığınz durumda sükunetini korumanız ilk hedef olmalıyken, diğer hedefiniz dinleyerek, anlayarak, analiz etmek üzere bekleyip düşünerek cevap vermek olmalı. Cevap verirkenki ciddiyetiniz ve düşünme boşluğunuz karşınızdaki sessizliğin gücü ile karşılaştıracaktır.
a. Zor durumlar dışında, günlük hayatta iken:
Sıradan günlerimizde ağzımızdan çıkan çoğu hatalı kelime, elbette düşünülmeden söylenen kelimeler oluyor. Bunun nedeni, tepki süremizi en aza indirmeye çalışmakla kısmen de olsa, doyurucu şekilde açıklanabilir. Oysa soru veya cevap hakkı doğacak bir cümle yöneltildiği anda cevap vermek zorunda değiliz. Kaldı ki, bu hızlı tepkinin pozitif bir etkisi bulunmamakta. 

Artık bu durumun farkında olduğumuza göre, yavaş ve sakin konuşmanın gücünü kullanmalıyız. Karşınızdakinin susmasını beklediğiniz, sustuktan sonra araya birkaç virgül kadar boşluk koyduğunuz sohbetlerde nelerin değiştiğini kendi gözlerinizle gözlemlediğinizde, farkı anlayacaksınız. 

b. Kasılmaları engellemek üzere her zaman:
Bu üslub, ayrıca her şeyin yolunda gittiğine dair beyninize olumlu izlenimler verecek, en büyük etkisi ise karşınızdaki insana olacaktır. En garip durumlarda dahi sakin kalabilen insanlar, özellikle de erkekler çoğu zaman diğer insanlara göre her iki cins tarafından da ekstra ilgi elde eder. 

Sakin ve duraksayarak konuştuğunuzda, beyninize verdiğiniz olumlu izlenimler ilk önce karşıdakinde etki bulacak, ardından vücudunuzda adrenalin salgılanmasını net şekilde kontrol etmenizi sağlayacaktır. 

Sakin, Net, Güzel Konuşmak Üzere Egzersiz Yapın:

Evde tek başınıza diyalogları taklit edebilir, kendi konuşmalarınızı tekrarlayabilir, ayna karşısında kendinizi izleyebilirsiniz. Fakat fazla abartmayın, çünkü çok havalı olacaksınız Ajanlar! :)

Konunun sonuçları hakkında gözlemlemek üzere linkler:
http://www.sosyal-fobi.net/forum/viewtopic.php?f=4&t=16200
http://www.kmailoglu.com/faydali_bilgi/guzel-konus-soluma.htm
http://www.coskunnehir.com.tr/hizli-ve-yavas-konusma/
+